'Hava değişimi askerlikten sayılmasın' teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2007 16:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı, "hava değişimi" süresinin askerlikten sayılmaması amacıyla yasa teklifi hazırladı.

TBMM Başkanlığına sunulan teklif, Askerlik Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda değişiklik yapıyor. Buna göre; kendilerini askerliğe elverişsiz hale getirmeye veya getirtmeye teşebbüs ettikleri mahkeme kararıyla sabit olan erbaş ve erlerin yargılanmalarına esas eylemleri dolayısıyla ortaya çıkan rahatsızlıklarından ötürü yatarak gördükleri tedaviler veya istirahatte ya da hava değişiminde geçirdikleri süreler, muvazzaf askerlik hizmetlerinden sayılmayacak.

Teklifin gerekçesinde, askerliğin temelinin disiplin olduğu belirtilerek, disiplinli erbaş ve erlerin ödüllendirilmesinin yanında ihlalde bulunanların cezalandırılmasının da hizmetin gereği olduğuna işaret edildi.

Mevcut uygulamada, muvazzaflardan hava değişimine gidenlerin, hava değişim süreleri 3 aya kadar olan izin sürelerinin muvazzaf hizmetten sayıldığına dikkati çekilerek, "Bu durum, kısa süreli de olsa erbaş ve erlerin askerlikten kaçmak/uzaklaşmak için kendilerini askerliğe elverişsiz hale getirme yöntemini seçmesine neden olmaktadır" denildi.

Söz konusu suçu işleyen erbaş ve erlerin hastane ve hava değişiminde geçirdikleri sürelerin askerlik hizmetinden sayıldığı için emsallerine göre daha az askerlik yapmış oldukları ifade edilerek, teklifle bu tür olayların azaltılmasının amaçlandığı kaydedildi.

Teklifin önümüzdeki hafta TBMM Milli Savunma Komisyonunda görüşüleceği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber